Radnička 35,
Čukarica, Beograd
+38111 770 2121
+38160 35 35 720
info@beohosting.com
podrska@beohosting.com
Radnička 35,
Čukarica, Beograd
+38111 770 2121
+38160 35 35 720
info@beohosting.com
podrska@beohosting.com
MENI
+381 11 770 21 21
+38160 3535 720

Koja je razlika izmedju VPS i Namenskog (dedicated servera)

Znate da Vam treba server ali ne znate koja je razlika izmedju VPS i Namenskog (dedicated servera), potrudićemo se da Vam objasnimo tu razliku u par koraka.

Pre svega Namenski ili Dedicated server je fizička mašina koja je u potpunosti Vaša, imate celokupnu kontrolu nad njom. VPS server nastaje virtualizacijom namenskog servera na više njegovih delova. Zapravo, VPS server ima odredjene resurse (u zavisnosti od konfiguracije) koje uzima od mašine procesora, RAM memorije, HDD prostora i na njega se instalira zaseban operativni software OS Windows, Linux …

Prednosti namenskog servera

Kada imate namenski server u svojoj nadleznosti od njega mozete napraviti šta god poželite VPS, VPN, Game server, Audio streaming server… Imate potpunu kontrolu nad fizičkom mašinom i podešavanjima u OS-u kao i veće karakteristike samog hardwera.

Namenski server ne zavisi ni od koga niti deli bilo kakve resurse sa ostalim korisnicima i isključivo njegovo održavanje je samo za Vaše potrebe i njegovo online prisustvo zavisi od Vas i Vašeg administratora.

Možete olakšti administraciju namenskog servera uzimajući nekih od panela koji su free Web Admin ili plaćenih cPanel ili Plesk u zavisnosti od Vaših potreba i onoga što volite.

VPS server i razlika izmedju deljenog (shared) hostinga

VPS server je odlična stvar za ljude koji imaju poveći broj poseta, i koji ne žele da sigurnost svog web sajta dele sa ostalim ljudima na serveru, a pritom da svoja podešavanja OS-a mogu da optimizuju samo za njih.

Snaga VPS-a zavisi od paketa i hosting provajdera koji ga kreira. VPS ima različite namene i možete ga koristiti bukvalno za sve stvari kao i namenski server samo što neke stvari su na gubitku jer opet Vaš VPS nije fizička nego virtuelna mašina.

U svakom slučaju za korisnike koje vole da sve imaju pod kontrolom VPS i Dedicated server je bolje rešenje od shared hostinga.

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *